Wedstrijdverslag van Catamaranwedstrijd Catclub Bloemendaal 2015

Zaterdag 12 september was het zo ver. De dag van DE race waar iedere catzeiler elk jaar reikhalzend naar uitkijkt was aangebroken. Aangekomen op de club merkte je direct de nerveuze sfeer. De wind was zuid oost 4 met flinke windvlagen en ging draaien naar zuid. De zeilers keken gespannen naar de zee en de vrouwen van de zeilers waren meegekomen voor de aanmoediging. De briefing en de zeilregels waren eenvoudig. Sabotage mag niet. Bakboord gaat voor stuurboord en in Zandvoort moest er minimaal 1 maar liever 2 biertjes gedronken worden.

Bob_en_Peter
Het originele rondje kon weer gezeild worden. Dit houdt in; het meeteiland in IJmuiden ronden, hierna naar de aller verste strandclub van Zandvoort op het naaktstrand en vervolgens weer terug. Op de vloedlijn was er de briefing. Een le man start, zoals elk jaar en de spanning was te snijden. Nerveus keken de zeilers elkaar aan. Zeilpakken zaten bij iedereen eindelijk goed en trapezes waren goed aangesnoerd. Strategieën werden onderling besproken en de laatste tips werden nog even door de dames die aan de vloedlijn stonden in de oren gefluisterd van de zeilers.

13:45 was het zo ver. Onder spi knalden de zeilers richting het meeteiland de zee op.
Het duo Jan / Sjak pakte veel laagte met de spi en direct daarna was het duo Bob / Peter die volgde. Hierachter kwamen Bas en Eduard snel opzetten. De winnaars van vorig jaar lieten er geen gras over groeien. Ze wilde de Co Cub voor een derde keer winnen en daar gingen ze alles aan doen. Als vierde waren Brent / Marco goed op dreef en de gelederen werden gesloten door Geurt met zijn zoon en Frank met zijn zoon Bent. Het is overduidelijk dat de nieuwe generatie zich aandient.

Door een slimme slag wisten Jan / Sjak snel het meeteiland te ronden. Op gepaste afstand kwamen Bob / Peter. Jan / Sjak wisten direct hoog aan de wind een voorsprong te pakken richting Zandvoort en Bob / Peter wilde maar één ding dichter bij Jan / Sjak komen. Een strategisch besluit werd genomen. De fokkemaat nam de grootschoot en de stuurman ging alleen sturen en langzaam maar zeker kwamen ze dichter bij. Andere teams besloten meerderde klappen hoog aan de wind richting Zandvoort te gaan. De wind naam toe en alle zeilers moesten flink aan de bak om de maximale snelheid uit de cat te halen.
Jan / Sjak voelde de heten adem van Bob en Peter en haalde alles uit de kast. Ze wisten hun voorsprong te behouden en kwamen als eerste aan in Zandvoort. 3 minuten later Bob en Peter. Brent en Rien volgde en Bas / Eduard kwamen daarna. Op gepast afstand kwam Geurt met zijn zoon en Frank met Bente kwam daarna door pech achtervolgd, maar toch doorgezet.

Het bier maakte de sfeer nog beter en sommige nerveuze zeilers konden de verleiding niet weerstaan en staken nog even een sigaretje op. Andere zeilers probeerden Jan en Sjak dronken te voeren maar helaas ging die vlieger niet op. Geurt was weer de rust zichzelf en zijn zoon besloot het bier aan zich voorbij te laten gaan vanwege een kater van zijn studentenfeest de dag er voor. Het duo besloot heerlijk te gaan lunchen. Nadat het bier op was en de lunch achter de kiezen, zeiltips waren onderling uitgedeeld en nieuwe tactieken bedacht was iedereen er weer klaar voor. De sfeer was …… positief gespannen. Iedereen was hongerig om het voor de windse rak onder spie gaan winnen. Wat was de juist aanpak? Onder de kust blijven, pal voor de wind en minder zeemijlen maken of  eerst een stuk de zee op en daarna naar Bloemendaal toe knallen. Team Jan / Sjak en team Bob/ Peter kozen voor het laatste en de rest bleef met een wind pal uit het zuiden onder de kust. Echter een spie van een catamaran kan niet voor de wind, het is de kunst om hem zo laag mogelijk te zeilen maar voor de wind lukt nooit. Dat bleek ook omdat Sjak en Jan weer de leiding namen op de voet gevolgd door het wat zwaardere duo Bob en Peter. Hun extra gewicht wisten zij in snelheid om te zetten en ze naderden snel. In ongeveer 20 minuten waren ze weer terug (heen ruim 50) en wat ging het hard. Stuivend over de zee hadden ze veel bekijks van de strandgangers.
Jan tikte als eerste de finishplaats aan (picknick tafel voor de club). De dochter van Eduard hield alles goed bij en ook hier werden de tijden weer genoteerd.
Team Brent / Rien hadden ook pech, hun spie begaf het, maar ook zonder spie wisten zij met deze wind een hoge snelheid uit een cat te halen. Zouden ze hun derde plek kunnen verdedigen???
De jury zonderde zich daarna af en ging druk aan het rekenen. De computermodellen deden ook deze maal weer hun werk weer. De fotofinish werd bestudeerd en uiteindelijk was daar de uitslag. Zenuwachtig kwam iedereen weer bijeen. Wat was de eindstand en zou de hegemonie van Bas en Eduard worden doorbroken. De new kids on the block Brent en Marco wat was hun eindtijd en plaats en was de tacktiek van Frank met zoon en Geurt met zoon de juiste zet.

Hieronder volgt de uitslag. De computeruitdraai van de eindstand met de zeiltijden hangt op het prikbord in het clubhuis.

6; Frank met zijn zoon Bent
5; Geurt met zijn zoon
4; Brent en Rien
3; Eduard en Bas
2; Bob en Peter
1; Sjak en Jan.

Direct daarna werd er druk geëvalueerd en voor volgend jaar zijn er al weer aanmeldingen, want team Bob / Peter willen volgend jaar echt winnen en het schijnt dat team Bas/ Eduard de Co Cub weer terug willen pakken.

De BBQ was weer als vanouds gezellig. Het weer zat mee en het bier was koud. Kort om een dag waar we nog lang op terug kunnen kijken. Dit jaar waren en 6 cats aan de start. Volgend jaar gaan we voor 8 cats want dit is een wedstrijd (en daar is iedereen het over eens) die je een keer mee moet maken.

Tot volgend jaar!

Groeten Peter.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply